Budapest, Roosevelt tér, irodaház

Tervező:Turányi Gábor

Építés ideje:2007.

 

 

Közkívánatra, a budapesti nappalokat is éjszakává varázsoló horrorisztikus épületek feltérképezésének kimeríthetetlen feladatai közé felveszem a pesti Duna-part egy sötét csillagát, a Spenót-háznak hívott irodaépület romjain újjászületett, elpusztíthatatlannak tűnő, eddig gúnynév nélkül létező épületet. Nem igazán zsáner épület, nem éri még el a félelemfaktornak azt a fokát, amikor a borzongás már-már elviselhetetlen. Nem ér a nyomába annak a borzalomnak, amit az előd tudott. A helyén állt épületet már csak (de sajnos nem csak fekete-fehér) fotókon vagy azoknak az embereknek a rémült tekintetében vehetjük észre, akikben elevenen él még az a fosszín, és az a függőlegesen növekvő, ugráló tömeg, ami a pesti látképet hosszú időre meghatározta. Meg kell említenünk a tervező nevét is, Hofer Miklós, aki korábban a magyar építészképzés fellegvárának számító budapesti Műegyetem építészmérnöki karát vezette, majd a kar Középülettervezési tanszékét. Több, egyébként kitűnő épület mellett a nevéhez fűződik egy meg nem épült Nemzeti Színház is. Ezzel a fiktív épületével tagja annak a szűkkörű társaságnak, akik terveztek idehaza Nemzeti Színházat. Ha Siklós Mária nem robban be a köztudatba az elkészült művel, akkor a társaság akár bővülhetett is volna. De így maradt Hofer Miklós, Bán Ferenc és tiszteletbeli tagként Vadász György. Hozzá kell tenni, hogy a Hofer-féle, és a Bán-féle színházterv, ill. elhelyezése kedvezőbb lett volna mind várostervezési/szervezési szempontból, mind esztétikai szempontból, mint a megvalósult.

A szóbanforgó, Spenót-ház utód tervezése a magyar építészeti élet egyik botrányköve. A tervezéssel kapcsolatos hercehurcákról, sértettségről, és viszontsértődésekről több helyen olvashattunk. Akit ez a téma érdekel, a Magyar Narancsban megjelent, Somlyódi Nóra által jegyzett feltáró írás segíthet a háttér jobb megismerésében.

Viszont az épületet megismeréséhez segítség nem szükséges, elég csak arra sétálni vagy a budai rakparton andalogva lopva arra tekintetni. Észrevehetjük rögtön, hogy itt a gondolatok az építész agyát nem kerülték el. Szerencsére itt egy szellemi termékről beszélhetünk, sajnos a kivitelezés végére az ottmaradt építőanyag-halmon nem jön át ez a gondolati gazdagság. A tervezés során kívánatos redukciót az építészek ceruzája helyett az építők keze hozta meg. A végeredmény így egy zavarbaejtő értelmezhetetlen halmaz. A homlokzati hiányok és tömör felületek a különböző színű burkolatokkal katalizálják azt az érzést, hogy itt a nagy előd formálódott át egy nagy kreátor keze alatt, aki dekonstruálni akart, de tulajdonképpen csak egy játékos feladványt állított össze nekünk: mit rejt a kép? Én látom, a Spenót-ázat!

 

Szerző: un.  2009.02.20. 10:30 2 komment

Címkék: turányi gábor spenót ház roosevelt téri irodaház

A bejegyzés trackback címe:

https://uccanoir.blog.hu/api/trackback/id/tr51954032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garlando 2009.02.23. 17:46:23

Milyen jó lenne egy-két kép a cikkhez!
Én most lusta vagyok rákeresni.
Emlékeim szerint a tetőn lévő idomok nagyon jól sikerültek.. És nem látom a benne a spenótházat..

un. 2009.02.23. 19:25:33

Jogos a kérés a képekkel kapcsolatban. Készítek párat. Az igazság az, hogy csak távolról merem őket lefotózni, az MTI házat pedig még onnan se.
Ez a Roosvelt irodaház tetszett, amíg fel volt állványozva. Az igazán merész volt, viszont ami előkerült az állványzat mögül, az már nem. A tetejére került kis házak pedig emlékeztetnek a Vörösmarty téren lévő épület tetején elburjánzott lakóparkra. Én nem igazán értem. De ha van rá magyarázat, azt szívesen veszem.
süti beállítások módosítása